BANÁNOVO MANDĽOVÁ TORTA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU


Na 20cm- ovú formu potrebujete:
Na korpus:
- 3 ks zrelých banánov
- 1 hrnček špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka mletých mandlí
- 1/2 hrnčeka ovsenej múky ( môžete si ju pripraviť aj zomletím ovsených vločiek v Magimixe)
- 1/4 hrnčeka ryžového mlieka ( môžete použiť akékoľvek mlieko)
- 6 PL kokosového oleja ( roztopeného)
- 6 PL trstinového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódabikarbóny
- 1/2 ČL soli
- 1 vanilkový lusk ( vyškrabané semienka)
K čokoládovej poleve:
- 1/3 hrnčeka trstinového cukru
- 1/4 hrnčeka kokosového oleja
- 4 PL kakaového prášku
- 1 PL tahini
- trocha ryžového mlieko
- štipka soli

Rúru si predhrejeme na 180°C. Na spodok 20 cm-ovej tortovej formy položíme papier na pečenie.  Nasypeme mandle do kuchynského robota Magimix a pomelieme ich na múku. Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie potrebné na korpus. Spracúvame v Magimixe do vtedy, kým nevznikne hladká hmota. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme v rúre 45-50 minút. Pomocou ihly si skontrolujeme prepečenosť! Necháme tortu vychladnúť vo forme.

Pre čokoládovú polevu si v hrnci nahrejeme trstinový cukor, kokosový olej, soľ, tahini a kakaový prášok. Prilejeme trocha ryžového mlieka a pomocou varešky vymiešame na hladkú hmotu. Odstavíme zo sporáka a ešte ako vlažnú ju nalejeme/ponatierame na vrch torty.

Náš tip: Múky si môžete obmieňať - môžete použiť celozrnnú múku, namiesto ovsenej môžete použiť pohánkovú alebo prosovú- čo doma nájdete. Namiesto mletých mandlí môžete použiť mleté orechy. Namieto ryžového mlieka sa dá použiť akékoľvek iné mlieko. Z čokoládovej polevy sa môže vynechať tahini, ale v tomto prípade bude poleva redšia. Tahini sa môže nahradiť mandľovým alebo arašidovým maslom.