Majonéza je taká pochutina, ktorá skvele ladí ako k mäsitým, tak aj zeleninovým jedlám v každom ročnom období.
Ak si osvojíte veľmi jednoduché princípy prípravy domácej majonézy v kuchynskom robote Ronic, garantujeme vám, že už nikdy nebudete chcieť tú z obchodu.
Aj tu platí pravidlo používania sezónnych ingrediencií. V lete to určite môže byť majonéza bez vajíčka, dochutená čerstvou bazalkou a v zime vaječná majonéza s cesnakom alebo chrenom. Ale v konečnom dôsledku si pripravte takú, ktorá vám chutí najviac.
Nezabudnite, že kvalitná majonéza je vhodná aj ako základ pre ďalšie spracovávanie. Môžete ju využiť na prípravu chutných dípov, pomazánok, či šalátov.
My vám teraz prinášame recept na bezvaječnú majonézu s bazalkou, akú v obchode zaručene nedostanete!

Potrebujeme:
1 hrsť čerstvej bazalky
30 ml vychladeného mlieka ( môže byť aj bezlaktózové alebo sójové)
60 ml slnečnicového oleja
1PL horčice
šťava z 1/2 citróna
soľ, mleté čierne korenie

Postup:
Najskôr si pomocou pracovného noža nakrájame bazalku v kuchynskom robote Ronic. Potom nôž vyberieme a vložíme do misy šľahací zvon a pridávame postupne všetky ingrediencie okrem oleja, ktorý pridávame tak, že najskôr len jednu polovicu a potom počas šľahania prilejeme pomaly aj druhú polovicu.

Náš tip: Nakoľko sme nepoužili vajíčko, táto majonéza je bezpečnejšia, hlavne čo sa týka salmonely.
Nebojte sa experimentovať s chuťami. Kľudne namiesto bazalky použite chren, čili alebo cesnak. Fantázii sa medze nekladú!

|