U nás teraz kvitne baza, okrem sirupu je perfektné ju zapiecť aj do bucľatých palaciniek. Kto si ich pripraví?

Suroviny:

  • niekoľko kusov bazového kvetu
  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej pšeničnej múky
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej pšeničnej múky
  • 2 hrnčeky ryžového mlieka
  • šťava z 1 citróna
  • 3 PL prášku do pečiva
  • 3 PL trstinového cukru
  • štipka soli
  • kokosový olej na pečenie

Príprava:

  1. Skontrolujte si bazové kvety, či v nich nezostali nejaké chrobáky. Ak ich máte nazbierané z čistého miesta, nie je potrebné ich umývať. Väčšie kvety môžeme rozobrať na menšie kúsky.
  2. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a trstinovým cukrom.
  3. Pridáme citrónovú šťavu a ryžové mlieko a vymiešame hladké cesto. Necháme 5 minút postáť, aby cesto vykyslo.
  4. Do panvice Swiss Diamond dajme lyžičku kokosového oleja, prvý bazový kvet ponorme do palacinkového cesta tak, že si ho uchopíme za malú stonku. Ak treba, lyžicou naň nanesieme ešte trochu cesta.
  5. Odrežme koniec hrubšej stonky, ktorú sme chytili pri namáčaní a vkladaní do panvice.
  6. Pečieme, kým sa nezdvihne a neupečie do zlatista, potom obrátime a pečieme z druhej strany cca. 2 minúty. Postup opakujeme, kým sa nám neminú všetky bazové kvety.
  7. Môžeme podávať samostatne, pokvapkané trochou citrónovej šťavy, posypané práškovým cukrom, s kúskami jahôd alebo ich dokonca podávať s 1-2 kopčekmi vanilkovej zmrzliny.

Tip: Múky môžete obmieňať. Namiesto celozrnnej pšeničnej múky možno pridať napríklad bezlepkové ovsené vločky. Ryžové mlieko možno nahradiť aj ovseným mliekom alebo mandľovým mliekom. Ak máte dobrú nepriľnavú panvicu, nepotrebujete na pečenie ani kokosový olej.