Po veľkom letnom zaváraní sú tu ešte jesenné povinnosti. Vďaka kuchynskému robotu Magimix sme 12 kg zeleniny nakrájali veľmi rýchlo (krájanie nožom by trvalo veľmi dlho), potom už len stačilo zeleninu zmiešať vo veľkej mise so soľou a trstinovým cukrom, aby pustila šťavu. Potom prišla na rad kyselina vínna (pomáha kyslosti - prírodný regulátor kyslosti a antioxidant) a ocot. Hotovú čalamádu sme dali do sterilizovaných fliaš, ktoré potom skladujeme v chladnej tmavej miestnosti až rok. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

Video nájdete TU: https://www.instagram.com/p/CjFyG8xKzwm/

Suroviny:

  • 6 kg bielej kapusty
  • 6 kg zeleninovej zmesi (mrkva, červená cibuľa, uhorky, zelené paradajky, zelená alebo kapia paprika, karfiol)
  • 6 dl octu (20%)
  • 600 g trstinového cukru
  • 300 g soli
  • 3 ČL kyseliny vínnej

Všetku zeleninu nakrájajme na tenké plátky pomocou Magimix. Dáme do veľkej misy, posypeme soľou a trstinovým cukrom. Dobre premiešame  a necháme hodinu odstáť, aby pustilo šťavu. Pridáme kyselinu vínnu do misky a premiešame ju niekoľkými lyžicami zeleninovej šťavy. Zmes nalejeme na zeleninu, a potom ešte zeleninu polejeme octom. Znova to celé dôkladne premiešame, necháme pol hodiny postáť a potom porcujeme do fliaš.Toto množstvo vám postačí na cca. 15 ks 7 dl fliaš.