Cestoviny s paprikovou omáčkou
Musím konštatovať, že toto je fantastické jesenné jedlo. Pomocou mixéru Power Blender získa paprika dokonalú konzistenciu. Sezóna červených paprík je v plnom prúde, takže je ideálny čas na vyskúšanie tohto receptu.
Samotná omáčka sa pripravuje veľmi rýchlo a možno ju dokonca po rozmixovaní vložiť do pohára a v chladničke uchovať 3 dni. Je dobrá nielen na cestoviny, ale aj do pečených zemiakov alebo ak omáčku necháte hustejšiu, je veľmi lahodná aj natretá na hrianky. Na plech som dala papriku, cibuľu, cesnak a pokvapkala som ich olivovým olejom a červeným vínnym octom a keď sa to upieklo, táto skaramelizovaná šťava bola najchutnejšia! Aj tú som samozrejme naliala do mixéra, lebo dodala omáčke kyslosť a korenitosť. Určite vyskúšajte!
Suroviny:
- 2 veľké červené papriky, nakrájané na polovicu
- 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na štvrtiny
- 4 strúčiky cesnaku, so šupkami
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica červeného vínneho octu
- 250 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- čerstvá bazalka
- 400 g durum cestovín
PRÍPRAVA :
- Rúru predhrejeme na 220°C.
- Do pekáča dáme rozpolené papriky, štvrtiny cibule a strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom a červeným vínnym octom. Pridáme soľ.
- Vložíme do rúry a pečieme cca. 25-30 minút, kým šupka papriky mierne nesčernie a cibuľa nezhnedne.
- Po vybratí prikryjeme pekáč pokrievkou alebo alobalom, aby paprika zostala pod parou. Po 10 minútach odkryjeme pekáč a z paprík vykrojíme jadierka a ošúpeme z nich čo najviac opečenej šupky. Ošúpte aj strúčiky cesnaku.
- Celý obsah pekáča spolu so šťavou vložíme do mixéra Power Blender. Zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme lístky bazalky. Solíme, koreníme a rozmixujeme do hladka.
- Medzitým uvaríme a precedíme cestoviny, ktoré zalejeme pripravenou paprikovou omáčkou a ihneď podávame.