Mi-lu-jem langoše. Kľudne aj každý týždeň. Podelím sa s receptom, ktorý u nás používame už roky! Neviete, čo pripraviť v piatok? Zamieste si dnes večer cesto a zajtra vypekajte! 

SUROVINY:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 125 ml kyslej smotany
  • 25 g droždia kocky alebo 1/2 sáčku
  • štipka cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • soľ
  • olej/masť na vyprážanie (langoše musia plávať)
  • cesnak
  • kečup/tatarka/syr…

PRÍPRAVA:

  1. Z časti mlieka (150ml), štipky cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, smotanou, sódou bikarbónou, soľou a zvyšným mliekom (my zvykneme do cesta pridávať aj roztlčený 1 cesnak) a vypracujeme cesto v kuchynskom robote Magimix.
  2. Cesto necháme vykysnúť, najlepšie cez noc v chladničke.
  3. Pripravíme si bochníčky, z ktorých pripravujeme langoše. Ak pripravíte tenšie, budú křupat, ak hrubšie, budú sýtejšie (ja mám rada tenšie). Pečieme ich vo veľkom množstve oleja - musia plávať.

(U NÁS) Pripravíme si do pohára olej, do ktorého roztlačíme niekoľko strúčikov cesnaku, premiešame a natierame tým pred podávaním každý langoš. Sme totiž milovníkmi cesnaku.

Langoše môžeme podávaž so syrom, kečupom, tatarkou a pod.