Chutné domáce langoše
Mi-lu-jem langoše. Kľudne aj každý týždeň. Podelím sa s receptom, ktorý u nás používame už roky! Neviete, čo pripraviť v piatok? Zamieste si dnes večer cesto a zajtra vypekajte!
SUROVINY:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 125 ml kyslej smotany
- 25 g droždia kocky alebo 1/2 sáčku
- štipka cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- soľ
- olej/masť na vyprážanie (langoše musia plávať)
- cesnak
- kečup/tatarka/syr…
PRÍPRAVA:
- Z časti mlieka (150ml), štipky cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, smotanou, sódou bikarbónou, soľou a zvyšným mliekom (my zvykneme do cesta pridávať aj roztlčený 1 cesnak) a vypracujeme cesto v kuchynskom robote Magimix.
- Cesto necháme vykysnúť, najlepšie cez noc v chladničke.
- Pripravíme si bochníčky, z ktorých pripravujeme langoše. Ak pripravíte tenšie, budú křupat, ak hrubšie, budú sýtejšie (ja mám rada tenšie). Pečieme ich vo veľkom množstve oleja - musia plávať.
(U NÁS) Pripravíme si do pohára olej, do ktorého roztlačíme niekoľko strúčikov cesnaku, premiešame a natierame tým pred podávaním každý langoš. Sme totiž milovníkmi cesnaku.
Langoše môžeme podávaž so syrom, kečupom, tatarkou a pod.