Chutný sviatočný šalát z pečenej papriky
Odporúčame niečo nové k štedrovečernému menu!
Vyskúšali ste už mnoho druhov šalátov, ale o tomto ste ešte nepočuli? Tak ho odporúčame vyskúšať, pretože je fantastický! Úžasne chutí k pečenému.
Potrebujete:
- 5 ks pekných veľkých a zrelých paprík,
- Píniové oriešky,
- Olivový olej ( toľko, aby zálievka zakryla papriky),
- Ocot 2-3 PL,
- Med 1 PL,
- Soľ 1 ČL
Postup:
- Umyté a osušené papriky upečieme na hranatom kastróly pod pokrievkou s uzavretým ventilom na sporáku. Podlejeme ich trochou vody a pečieme na maximálnom stupni. Pečieme cca. 15 minút. Počas pečenia ich pootáčame z každej strany.
- Ak sú už dobre upečené a zmäknuté, vyberieme ich a vložíme do sáčku, v ktorom ich necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si opražíme píniové oriešky na suchej panvičke. Dávame pozor, aby sa nespálili, preto ich pečieme na polovičnom stupni.
- Vychladnuté papriky vyberieme zo sáčku a odstránime z nich šupku, ktorá ide vďaka tomuto postupu veľmi ľahko dolu.
- Ošúpané papriky preložíme do misy a zalejeme zálievkou, ktorú si pripravíme z octu, medu, olivového oleja a soli. Olej do zálievky nešanujte, pretože vďaka nemu sa Vám dokážu zúžitkovať blahodárne minerály obsiahnuté v paprike.
- Nakoniec šalát posypeme opraženými orieškami a necháme odstáť aspoň 2-3 hodiny. Najlepšie ½ dňa.
Vynikajúco chutí k pečenému!