Bola to obľúbená maškrta samotného Cisára Františka Jozefa a jeho manželky Sisi. Ide o veľmi jednoduchý a chutný dezert, ktorého chute dokonale prepojíte s kvalitným domácim lekvárom. Použila som marhuľový lekvár a dezert som pripravila v bezlepkovej verzii. 


Suroviny:
5 vajec
200 g múky ( ja som použila bezlepkovú)
1 PL kypriaceho prášku
200 ml mlieka ( ja som použila rastlinné)
80 g kryštálového cukru
60 g masla ( môže sa použiť aj rastlinné)
150 g hrozienok ( namočených v rume)
Štipka soli
Kôra z 1 citróna
Práškový cukor

Postup:
V kuchynskom robote Magimix sme si pomocou šľahača najskôr vyšľahali bielka z 5 vajec na tuhý sneh. V polčase sme do snehu pridali 2PL cukru. Nezabudnite počas šľahania vybrať malú tlačku! Penu preložíme do misy.
Potom do misy kuchynského robota Magimix vložíme plastový nôž a vymiešame cesto. Najskôr pridáme suché ingrediencie: múku, kypriaci prášok, štipku soli a citrónovú kôru. Nakoniec pridáme žĺtka. Počas miešania postupne pridávame mlieko cez otvor na veku. Cesto vylejeme do veľkej misy, kde k nemu primiešame polovicu snehu a potom pridáme v rume namáčané hrozienka. Druhú polovicu snehu len opatrne zapracujeme do cesta, aby sa príliš nerozbil.
Rozohrejeme hranatý kastról a necháme na ňom roztopiť maslo. Keď nám začne peniť, nalejeme na kastról cesto, ktoré pečieme na polovičnom stupni. Pečieme ho ako omeletu, miešaním cca.10 minút. Cesto musí byť upečené, nesmie byť surové. V polčase pečenia naň nasypeme zvyšný cukor a necháme, aby sa skaramelizoval na ceste. Na pečenie si vždy vyberte radšej väčšiu nádobu, napríklad aj  plech Swiss Diamond.
Hotový trhanec podávame s domácim lekvárom a poprášenú práškovým cukrom.
Dobrú chuť!