Cviklovo čokoládový koláč
Suroviny:
- 2 hrnčeky varenej cvikly
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 PL kakaového prášku (nesladeného)
- 3/4 hrnčeka kokosového cukru
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1 hrnček rastlinného mlieka
- 100 g najmenej 70% roztopenej čokolády
- 2 čajové lyžičky jablčného octu
- 2 čajové lyžičky kypriacehu prášku
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky mletej vanilky
-1/4 čajovej lyžičky soli
Príprava: Ošúpeme cca. 3 podlhovasté cvikly, nakrájame ich na kocky a uvaríme vo vode. Keď zmäkli, scedíme a odložíme bokom. Nad parným kúpeľom necháme rozpustiť čokoládu, ktorú potom tiež odložíme bokom.
Predhrejeme si rúru na 180C. Vložíme do formy na pečenie koláča ( dĺžka 20-25 cm) papier na pečenie. Uvarenú cviklu a všetky ostatné suroviny vložíme do kuchynského robota Magimix a vypracujeme z neho hladké cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, pridajte ďalšie 1-2 polievkové lyžice múky. Celé nalejeme do formy.
Koláč pečieme na 180 stupňoch cca. 40-45 minút. Pred vybratím vykonajte test s ihlou, či je poriadne upečený aj vo vnútri.
Formu nechajte vychladnúť a potom podávajte. Tip: Hrnček použitý v recepte má 250 ml. Namiesto kokosového cukru môžete použiť trstinový cukor alebo javorový sirup.