Ste gurmán alebo len jednoducho rád experimentujete a skúšate kombinácie nových chutí?
Paštéta je ako stvorená na možnosť kombinácie korenistých, ostrých, či jemných alebo sladkých príchutí a ich vzájomné prepojenie. Vyskúšajte tento recept a na základe neho si vytvorte vlastný na výrobu domácej paštéty, ktorú potom môžete pekne zabalenú v dekoračnej fľaške použiť ako skvelý a jedinečný darček.


Suroviny:
500g kuracej pečienky
1 veľká cibuľa
2 PL oleja
Korenie na dochutenie pečienky počas pečenia: ½ Čl mletého čierneho korenia, 1 Čl majoránky, 1Kl muškátového orechu, 1 vetvička rozmarínu
1 veľká alebo 2 menšie hrušky
2 dcl červeného vína
1Čl medu
1Kl mletej škorice
Šťava z ½ citróna
1 Čl soli
100g masla
Zväzok petržlenovej vňate

Postup:
Najskôr si priamo na panvicu naplátkujeme očistené hrušky a zalejeme červeným vínom. Dochutíme škoricou, medom a citrónovou šťavou. Hrušky varíme bez pokrievky až do úplného odparenia vína a skaramelizovania medom.
Zatiaľ na druhej panvici opražíme cibuľu na oleji, ktorú sme nakrájali na tenké plátky. K urýchleniu použijeme pokrievku. Na opraženú cibuľu položíme umyté a očistené pečienky, ktoré dochutíme korením, majoránkou, muškátovým orechom a rozmarínom. Pečieme pod pokrievkou cca. 15 minút tak, aby sa pečienky aj trocha opražili. 
Hotové pečienky preložíme do misy kuchynského robota Ronic, pridáme skaramelizované hrušky a dôkladne premiešame v robote postupným pridávaním rýchlosti. Potom paštétu dochutíme soľou, petržlenovou vňaťou a zjemníme maslom. Ešte raz celú zmes poriadne premiešame.
Podávame s hriankami.
Dobrú chuť!