Čo lepšie by nás zahrialo a nasýtilo v takýto upršaný, chladný deň, ako skvelá krémová cesnačka? Pripravte si ju s nami. Sľubujeme, že vám bude chutiť!

SUROVINY:

  • 2 cibule
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 2-3 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľký zemiak
  • 1 dl smotany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • biele korenie a soľ podľa chuti
  • 1 malá štipka muškátového orieška

PRÍPRAVA:

  1. Cesnak ošúpeme, vložíme do kastróla s olivovým olejom a prikryté pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 210 stupňov.
  2. Cibuľu nakrájame na malé kocky a začneme ju restovať v hrnci na lyžici masla. Asi po 4-5 minútach môžete pridať ďalšiu lyžicu masla a ďalej restujte na miernom plameni.
  3. Len čo uplynie ďalších 5 minút, pridajte pol naberačky vývaru. Ak ho cibuľa vstrebala, proces opakujeme ešte aspoň dvakrát.
  4. Medzitým vyberieme cesnak z rúry. Pridáme ho k našej maslovej cibuli a dôkladne premiešame s naberačkou vývaru.
  5. Zemiak ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme k cibuli. Nalejeme zvyšný vývar a varíme zemiaky až do zmäknutia.
  6. Polievku okoreníme a dochutíme.
  7. Keď je všetko hotové, nalejeme smotanu do misky, pridáme za naberačku horúcej polievky a premiešame. Túto zmes potom pridáme do polievky a rozmixujeme.
  8. K polievke si upečieme syrové bagety, alebo si nastrúhajme do polievky z nášho obľúbeného syra. A na koniec posypeme petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť!