Mrkvové muffiny s pomarančovým krémom (vegánske)
Suroviny na muffiny:
- 240 g mrkvy
- 1 hrnček pšeničnej múky
- 1 hrnček celozrnnej pšeničnej múky
- 3/4 hrnčeka kokosového cukru
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1/2 hrnčeka jablkového pyré (nesladené)
- 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 ČL soli
Suroviny na krém:
- 300 g krémového (vegánskeho) syra
- šťava a nastrúhaná kôra z 1/2 bio pomaranča
- 3 PL práškového cukru
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na muffiny vyložíme papierovými kapsulami (ja používam silikónové formy, aby som do nich nemusela dávať kapsule ani ich nemusela vytierať maslom). V kuchynskom robote Magimix pomocou veľkého noža vymiešame cesto na muffiny. Najskôr rozsekáme nakrájanú mrkvu, ku ktorej postupne prisypeme všetky ostatné prísady potrebné na cesto a dôkladne vypracujeme hladké cesto. Potom cesto nadávkujeme rovnomerne do formičiek / formičiek na muffiny. Pečieme asi 25-30 minút ( ihlou vyskúšame, či sú muffiny dobre upečené). Necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy. V miske zmiešame prírodný vegánsky krémový syr s pomarančovou kôrou, šťavou a práškovým cukrom. Kým muffiny nevychladnú, krém vložme do chladničky. Pred podávaním nanesieme krém na vrch muffinov.
Tip:Hrnček použitý na recept je 250 ml. Ak nemáte vegánsky krémový syr, môžete pripraviť polevu na vrch muffinov zmiešaním práškového cukru a čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy tak, aby bola jemne tekutá. A s touto polevou polejte muffiny.