Vynikajúco chutí a garantujeme, že bude chutiť aj tým, ktorí špenát nemusia!

Suroviny:

  • 200 g špenátu,
  • 1 hrsť petržlenovej vňate,
  • 2-3 vetvičky čerstvého estragónu ( ak nemáte, nevadí),
  • 2 kuracie prsia vykostené,
  • 1 šálka ryže,
  • 1 cibuľa,
  • Soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, mletá červená paprika,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  • 1 smotana,
  • 10 dkg masla,
  • 3PL oleja,
  • 1 citrón,
  • 2-3 vetvičky tymiánu,
  • 1čl kurkumy

Postup:

  1. Umyjeme si ryžu a necháme rozohriať rajničku s trochou oleja. Ryžu nasypeme do horúceho oleja, trocha orestujeme, pridáme 1 čl soli, zalejeme 1 a ½ násobkom vody a hodíme do vody 1 ošúpanú cibuľu. Prikryjeme pokrievkou a počkáme, kým nám voda nezačne poriadne vrieť. Potom znížime príkon na minimum a ryžu varíme 5 minút pod pokrievkou s uzavretým ventilom. Nemusíme ani miešať. Po 5 minútach nádobu odstavíme na silikónovú podložku, kde ešte necháme pod pokrievkou ryžu dôjsť ďalších 5 minút.
  2. Umyté kuracie prsia okoreníme: soľou, rascou, paprikou a pokvapkáme olejom a mäso pretrieme, aby sme korenie dostali všade.
  3. Medzi tým rozohrejeme panvicu, na ktorej prudko opečieme mäso z oboch strán 1-1 minútu. Potom mäso prikryjeme pokrievkou a ešte pečieme z oboch strán 2-2 minúty. Potom znížime príkon na minimum, pridáme k mäsu maslo, citrónové plátky a 2-3 vetvičky tymiánu ( ak nemáme čerstvý, poslúži aj sušený). A necháme mäso dôjsť pod pokrievkou s otvoreným ventilom.
  4. Na zvýšenej panvici rozpálime olej, nasypeme cesnak nasekaný v kuchynskom robote Ronic a 1/2čl mletého čierneho korenia. Po opražení vložíme špenát, ktorý dochutíme soľou. Pridáme aj bylinky nasekané v kuchynskom robote Ronic, chvíľu pomiešame a zalejeme smotanou a ešte dochutíme 1 čl kurkumy. Pod pokrievkou necháme celé zovrieť a potom zeleň rozmixujeme v kuchynskom robote Ronic. Vrátime rozmixovanú zmes späť do smotany a primiešame do nej uvarenú ryžu.
  5. Rizoto by nemalo byť suché. Správnu konzistenciu zistíte, ak potiahnete vareškou ryhu v rizote a zmes sa vám opäť spojí. Podávame ho s plátkami kuracích pŕs, posypané špenátovými čipsami, ktoré pripravíme opražením osušených špenátových listov v horúcom oleji. ( Pozor! Opatrne piecť, pretože olej praská!) Nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom, ktorý si fantasticky nastrúhate v kuchynskom robote Ronic.

Pre vegetariánov tiež poslúži bez mäsa ako plnohodnotná strava.