Vynikajúco chutí a garantujeme, že bude chutiť aj tým, ktorí špenát nemusia!

Suroviny: 200 g špenátu, 1 hrsť petržlenovej vňate, 2-3 vetvičky čerstvého estragónu ( ak nemáte, nevadí), 2 kuracie prsia vykostené, 1 šálka ryže, 1 cibuľa, Soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, mletá červená paprika, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 smotana, 10 dkg masla, 3PL oleja, 1 citrón, 2-3 vetvičky tymiánu, 1čl kurkumy

Postup: Umyjeme si ryžu a necháme rozohriať rajničku s trochou oleja. Ryžu nasypeme do horúceho oleja, trocha orestujeme, pridáme 1 čl soli, zalejeme 1 a ½ násobkom vody a hodíme do vody 1 ošúpanú cibuľu. Prikryjeme pokrievkou a počkáme, kým nám voda nezačne poriadne vrieť. Potom znížime príkon na minimum a ryžu varíme 5 minút pod pokrievkou s uzavretým ventilom. Nemusíme ani miešať. Po 5 minútach nádobu odstavíme na silikónovú podložku, kde ešte necháme pod pokrievkou ryžu dôjsť ďalších 5 minút.

Umyté kuracie prsia okoreníme: soľou, rascou, paprikou a pokvapkáme olejom a mäso pretrieme, aby sme korenie dostali všade. Medzi tým rozohrejeme panvicu, na ktorej prudko opečieme mäso z oboch strán 1-1 minútu. Potom mäso prikryjeme pokrievkou a ešte pečieme z oboch strán 2-2 minúty. Potom znížime príkon na minimum, pridáme k mäsu maslo, citrónové plátky a 2-3 vetvičky tymiánu ( ak nemáme čerstvý, poslúži aj sušený). A necháme mäso dôjsť pod pokrievkou s otvoreným ventilom.

Na zvýšenej panvici rozpálime olej, nasypeme cesnak nasekaný v kuchynskom robote Ronic a 1/2čl mletého čierneho korenia. Po opražení vložíme špenát, ktorý dochutíme soľou. Pridáme aj bylinky nasekané v kuchynskom robote Ronic, chvíľu pomiešame a zalejeme smotanou a ešte dochutíme 1 čl kurkumy. Pod pokrievkou necháme celé zovrieť a potom zeleň rozmixujeme v kuchynskom robote Ronic. Vrátime rozmixovanú zmes späť do smotany a primiešame do nej uvarenú ryžu.

Rizoto by nemalo byť suché. Správnu konzistenciu zistíte, ak potiahnete vareškou ryhu v rizote a zmes sa vám opäť spojí. Podávame ho s plátkami kuracích pŕs, posypané špenátovými čipsami, ktoré pripravíme opražením osušených špenátových listov v horúcom oleji. ( Pozor! Opatrne piecť, pretože olej praská!) Nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom, ktorý si fantasticky nastrúhate v kuchynskom robote Ronic.

Pre vegetariánov tiež poslúži bez mäsa ako plnohodnotná strava.