Suroviny pre 6 osôb:

3-4 polky cukety ( tekvice)- podľa toho, koľko sa nám zmestí na plech

1 hrnček sójového granulátu

1 konzerva šošovice ( 240g)

3-4 strúčiky cesnaku

1 väčšia cibuľa

Paradajkový pretlak ( 200-250g)

Soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, mletá červená paprika

Bazalka

Petržlenová vňať

Syr na strúhanie ( vegáni môžu použiť vegánsky syr)

olej

 

Pustup:

Sójový granulát zalejeme vriacou vodou a necháme ho napučať 15-20 minút.

Na hranatom kastróly Swiss Titan rozpálime olej a opražíme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď je už cibuľa sklovitá, pridáme aj nasekaný cesnak a spolu opečieme do zlata.

Zo sójového granulátu zlejeme vodu a povytláčame z neho aj nadbytok vody. Na opraženú cibuľu a cesnak pridáme mletú červenú papriku, trocha premiešame a nasypeme na ňu sójový granulát. Pridáme scedenú a prepláchnutú šošovicu a trocha všetko spolu opražíme (cca.5 minút). Potom ochutíme soľou a koreninami a pridáme paradajkový pretlak. Pozor, aby zmes nebola príliš riedka, radšej ho pridávajme po menších dávkach.

Na koniec zmes dochuťme čerstvými bylinkami( bazalka, petržlenová vňať). Celá plnka je hotová za 10 minút.

Rúru si predhrejeme. Cukety alebo tekvice rozpolme po dĺžke a vydlabme vnútro. Na plech položme papier na pečenie a uložme naň cukety, ktoré naplňme pripravenou plnkou a pečieme v rúre pri 200°C 30-40 minút. V polčase ich posypme nastrúhaným syrom.

Podávame s novými zemiakmi alebo ryžou.

Dobrú chuť!