Na tomto recepte na chlieb bohatý na bielkoviny sa mi páči, že nemusíme pridávať žiadne extra prísady a pomocou silného mixéra Power Blender je jeho príprava veľmi jednoduchá a rýchla. Je pripravený bez oleja, lepku a droždia.

SUROVINY:

  • 300 g červenej šošovice
  • 100 g hnedej ryžovej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva (10 g)
  • 1 polievková lyžica soli (10 g)
  • 3 dl vody
  • 4 polievkové lyžice šupky zo semien skorocelu (20 g) ( náhrada za vajíčka)
  • 60 g slnečnicových semienok

PRÍPRAVA :

  1. Prepláchnutú čistú šošovicu nasypeme do misky a výdatne zalejeme vodou, aby napučala do mäkka. Zvyčajne to trvá 2 hodiny alebo mierne zahriatie urýchli proces.
  2. Múku, prášok do pečiva a soľ preosejeme do misky a premiešame. Rúru predhrejeme na 160°C stupňov a na stredne veľký plech rozprestrieme papier na pečenie.

  3. Šošovicu scedíme a dôkladne odkvapkanú nasypeme do mixéra Power Blender. Zalejeme 3 dl čistej vody a rozmixujeme do hladka. Prisypeme skorocelové šupky a opäť dobre premiešame mixérom.

       

      4. Šošovicovú hmotu preložíme do misy so suchými ingredienciami a prisypeme väčšinu slnečnicových semiačok a vareškou dôkladne premiešame. Necháme 10 minút postáť, aby skorocelové šupky absorbovali vodu a potom sa nám bude ľahšie formovať chlieb.

         

       5. Cesto vyložíme na pripravený plech a jemne navlhčenou rukou z neho vytvarujeme požadovaný bochník. Zvyšnými semienkami ozdobíme aj vrch, aby bol ešte chutnejší. Trochu ich vtlačíme do cesta. Chlieb pečieme 60 minút.

TIP! Tento chlebík sa lepšie upečie na plechu ako vo forme na chleba.