Toto raw brownie je naozaj luxusný dezert, ktorý sa dá jednoducho pripraviť pomocou kuchynského robota Magimix.

Originálne brownie obsahuje veľa cukru, masla, vajec a to všetko (hlavne cukor) robí cesto veľmi lepkavým. Túto lepivosť je dosť ťažké dosiahnuť, ak nepridáte dostatok cukru. Vyskúšala som veľa alternatívnych receptov, ale nikdy neboli také mazľavé a sladké, ako si myslím, že je originálny. Toto raw brownie však na rozdiel od ostatných chutí rovnako dobre ak nie viac, ako to pôvodné. Od datlí je dostatočne lepkavé a sladké. Túto sýtosť zjemňuje pridaný kakaový prášok a štipka soli.

Brownie chutí skvele aj samé o sebe, ale očividne krém na vrchu mu dodá šmrnc. Namiesto mletej vanilky som do krému nastrúhala trochu fazuľky tonka, čo poriadne nakopne naše chuťové kanáliky v ústach. Krém je sladený javorovým sirupom - viem, že je drahý - ale je to moje obľúbené sladidlo a ku krému treba použiť niečo tekuté. Javorový sirup môžete nahradiť agávovým sirupom alebo medom (viem, nie je vegánsky). Ak nemáte fazuľky tonka, netreba robiť paniku, fazuľky aj vanilku môžete vynechať, bude to nebeské aj bez nich.

SUROVINY:

Na brownie:

  • 2 šálky čerstvých datlí bez kôstok
  • 1 a ½ šálky mandlí
  • 1 a ½ šálky vlašských orechov
  • ½ šálky kakaového prášku (nesladeného)
  • štipka soli

Na krém:

  • ⅓ šálky kakaového prášku (nesladeného)

  • ⅓ šálky javorového sirupu

  • ¼ šálky (extra panenského) kokosového oleja, roztopeného

  • štipka soli

  • štipka mletej vanilky alebo fazule tonka

PRÍPRAVA:

  1. Nasypme mandle a vlašské orechy do kuchynského robota Magimix. Pomelme na takmer múčnu konzistenciu. Pridajme datle, kakao a soľ. Pomelme do mäkka... až kým sa hmota nezačne lepiť( vyberme na odskúšanie rukami malé množstvo a vyskúšajme lepivosť hmoty). Zmes natlačme do malej formy tak, aby jeho hrúbka bola cca.1 cm. Odložme do chladničky.
  2. Na krém: ingrediencie zmiešajme v miske a potom polejme brownie. Dajme späť do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby trochu stuhlo.

POZNÁMKY

Hrnček použitý na recept má 250 ml.

Dobré sú aj kvalitné - nesladené - sušené datle, ktoré sa však pred použitím oplatí na 10 minút namočiť do teplej vody, potom scediť, aby ich robot ľahšie nasekal.

Ak sa použije extra panenský kokosový olej, dodá dezertu jemnú kokosovú príchuť, ktorá však nie je naozaj výrazná, pretože veľa kakaového prášku chuť potláča.

Ide skutočne o luxusný zákusok: vzhľadom na ceny surovín a jeho koncentráciu stačí malá kocka, aby vás čokoládový zážitok uspokojil. Mimochodom, každý, kto ho ochutnal, si hneď vypýtal recept!

Pripravte si ho na výnimočnú príležitosti alebo ak si chcete dopriať trocha rozmaznávania!