Tekvicové rizoto s petržlenovým pestom
To, že rizoto počas varenia musíme ustavične miešať už dávno nie je pravda. Predvedieme Vám to v našom video recepte. A to, že pesto sa dá pripraviť iba z bazalky tiež vyvrátime. Úžasne chutí aj z petržlenovej vňate.
Ak ste fanúšikmi ryžových jedál, tak tento recept určite nevynechajte. Nám chutil famózne!
Budete potrebovať:
1 šálka umytej ryže,
1 väčšia cibuľa
1 väčší strúčik cesnaku
2PL oleja
2 dcl bieleho suchého vína
3 šálky vriacej vody
30dkg surovej tekvice na pečenie( nakrájanej na kocky)
2 čl soli, 1 čl mletého čierneho korenia, 1kl šafranu, 1 čl rozmarínu, 1 čl tymiánu
20 dkg strúhaného syra(viac druhov)
5-6 ks upečenej tekvice
½ čl soli, 1kl mletého čierneho korenia
200 ml smotany na šľahanie
1 kocka masla
Potrebujete na pesto:
Veľký zväzok petržlenovej vňate
Opražené tekvicové semienka
Štipka soli, korenia
1 strúčik cesnaku
0,5 dcl olivového oleja
V Ronicu Partner si nakrájame cibuľu a cesnak, čo opražíme na hranatom kastróly Swiss Titan na 2 PL oleja. Ak si cibuľu hneď osolíme, pustí šťavu a krajšie sa bude smažiť pod pokrievkou cca.2 minúty. Potom na cibuľu prisypeme umytú ryžu, ktorú zalejeme vínom. Víno dodá typickú chuť pre rizoto. Ďalej zalejeme ryžu 2- násobkom vriacej vody a pod pokrievkou varíme 3 minúty. Potom pridáme na kocky nakrájanú surovú tekvicu, korenie, bylinky a šafran a ďalej varíme 15 minút pod pokrievkou s uzavretým ventilom na polovičnom stupni. Pridáme aj tretiu dávku vody a ešte varíme 5 minút. Medzi tým si rozmixujeme v kuchynskom robote Ronic pečené tekvice so smotanou a ochutíme soľou a korením. Hotovú zmes pomaly primiešame do rizota a necháme zovrieť. Potom sporák už vypíname. Syr si tiež raz-dva nastrúhame v Ronicu iba pomocou noža. Kľudne môžete použiť aj viac druhov syra. Syr aj kocku masla na koniec primiešame do rizota. Pesto si pripravíme v Ronicu tak, že si najskôr posekáme petržlenovú vňať a cesnak, potom prisypeme tekvicové semiačka a cez otvor na veku pomaly prilievame olivový olej. Rizoto skutočne skvele chutí aj tým veľkým jedákom.
Podávame ho s pestom, posypané tekvicovými semiačkami.
Dobrú chuť!