To, že rizoto počas varenia musíme ustavične miešať už dávno nie je pravda. Predvedieme Vám to v našom video recepte. A to, že pesto sa dá pripraviť iba z bazalky tiež vyvrátime. Úžasne chutí aj z petržlenovej vňate.
Ak ste fanúšikmi ryžových jedál, tak tento recept určite nevynechajte. Nám chutil famózne!


Budete potrebovať:

1 šálka umytej ryže,

1 väčšia cibuľa

1 väčší strúčik cesnaku

2PL oleja

2 dcl bieleho suchého vína

3 šálky vriacej vody

30dkg surovej tekvice na pečenie( nakrájanej na kocky)

2 čl soli, 1 čl mletého čierneho korenia, 1kl šafranu, 1 čl rozmarínu, 1 čl tymiánu

20 dkg strúhaného syra(viac druhov)

5-6 ks upečenej tekvice

½ čl soli, 1kl mletého čierneho korenia

200 ml smotany na šľahanie

1 kocka masla

Potrebujete na pesto:

Veľký zväzok petržlenovej vňate

Opražené tekvicové semienka

Štipka soli, korenia

1 strúčik cesnaku

0,5 dcl olivového oleja

V Ronicu Partner si nakrájame cibuľu a cesnak, čo opražíme na hranatom kastróly na 2 PL oleja. Ak si cibuľu hneď osolíme, pustí šťavu a krajšie sa bude smažiť pod pokrievkou cca.2 minúty. Potom na cibuľu prisypeme umytú ryžu, ktorú zalejeme vínom. Víno dodá typickú chuť pre rizoto. Ďalej zalejeme ryžu 2- násobkom vriacej vody a pod pokrievkou varíme 3 minúty. Potom pridáme na kocky nakrájanú surovú tekvicu, korenie, bylinky a šafran a ďalej varíme 15 minút pod pokrievkou s uzavretým ventilom na polovičnom stupni. Pridáme aj tretiu dávku vody a ešte varíme 5 minút. Medzi tým si rozmixujeme v kuchynskom robote Ronic pečené tekvice so smotanou a ochutíme soľou a korením. Hotovú zmes pomaly primiešame do rizota a necháme zovrieť. Potom sporák už vypíname. Syr si tiež raz-dva nastrúhame v Ronicu iba pomocou noža. Kľudne môžete použiť aj viac druhov syra. Syr aj kocku masla na koniec primiešame do rizota. Pesto si pripravíme v Ronicu tak, že si najskôr posekáme petržlenovú vňať a cesnak, potom prisypeme tekvicové semiačka a cez otvor na veku pomaly prilievame olivový olej. Rizoto skutočne skvele chutí aj tým veľkým jedákom.

Podávame ho s pestom, posypané tekvicovými semiačkami.

Dobrú chuť!

|