Veľkonočná inšpirácia v podobe sladkého brioškového pečiva v tvare zajačikov z kefírového fermentovaného cesta, ktoré bolo zamiesené v kuchynskom robote Magimix 3200XL.

Potrebujeme:

(1 hrnček=350 ml)

-veľký hrnček hladkej pšeničnej múky 
-3/4 hrnčeka ražnej celozrnnej múky
-3/4 hrnčeka kefíru
-40 g masla
-3 PL cukru
-1 ČL prášku do pečiva/sušeného droždia
-štipka soli
-kôra z 1 citróna
-2 PL hrozienok/brusníc+2 PL rumu
-1 vajíčko na potretie

TIP: Okrem kefíru na aktiváciu použite buď prášok do pečiva alebo sušené droždie. 

Postup:

  1. Do misy s nožom na hnietenie nasypeme múku, kefír, maslo, prášok do pečiva, cukor, citrónovú kôru a v rume namočené hrozienka a vypracujeme cesto.
  2. Cesto ešte jemne spracujeme na pomúčenej doske a dáme fermentovať 8-10 hodín.
  3. Po fermentácii opäť cesto trocha prepracujeme na doske a rozdelíme na 4 časti, z ktorých si pripravíme rovnako dlhé šúlky, ktoé potom opäť rozdelíme a takto získame 8 rovnakých šúlkov.
  4. Vyformujeme si z každej časti jedného zajačika a potrieme ich žĺtkom.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 25 minút.