Zaváranie leča na zimu
Suroviny na 30 fliaš:
- 3 kg cibule
- 6 kg paradajok
- 12 kg papriky
- olej na spečenie cibule
- soľ, cukor podľa chuti
Príprava:
Zeleninu očistíme a umyjeme, a potom nakrájame pomocou kuchynského robota Magimix podľa pokynov vo videu.
Vo veľkom hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu, pod ktorú použijeme dostatočné množstve oleja, aby sa nepripálila. Potom na ňu nasypeme nakrájané paradajky a varíme, kým nezískame veľa šťavy. Potom pridáme nakrájanú papriku, ktorú uvaríme do polomäkka. Dochutíme soľou a cukrom.
Umyté a sterilizované poháre a viečka umiestníme blízko vriaceho leča a naplníme ich horúcim lečom. Poháre okamžite uzatvárame a obrátime hore dnom. Keď máme všetky fľaše naplnené, prikryjeme ich dekou na 1-2 dni, aby pomaly vychladli. Lečo je vtedy správne zakonzervované, ak viečko na poháry nie je vyduté. Toto sa kontroluje až po úplnom vychladnutí a vybratí spod deky.