Sklenená pokrievka 24 cm k naparovacej nádobe
Sklenená pokrievka 24 cm k naparovacej nádobe
Sklenená pokrievka z tvrdeného skla s priemerom 24 cm na parák. Pokrievka je súčasťou parnej nadstavby, na ktorú je špeciálne odporúčaná k dosiahnutiu očakávaného efektu. viac
Výrobca: AMT Gastroguss Kód produktu: ELBA24 Preprava
26 €
Sklenená pokrievka z tvrdeného skla s priemerom 24 cm na parák. Pokrievka je súčasťou parnej nadstavby, na ktorú je špeciálne odporúčaná k dosiahnutiu očakávaného efektu. viac
Výrobca: AMT Gastroguss Kód produktu: ELBA24 Preprava
Sklenená pokrievka k naparovacej nádobe
Je vhodná na 7 l- ový tlakový hrniec s priemerom 24 cm a na sklenenú naparovaciu nádobu.
Varenie v pare je najšetrnejší spôsob ako variť ovocie, zeleninu, ryby alebo mäso bez pridávania soli a pritom i bez nutnosti dodávania vody a tuku. Týmto varením sa zachováva prirodzená chuť jedla, nemusí sa dosoľovať ( denná odporúčaná spotreba soli je cca 5g), pretože v mnohých potravinách je už soľ obsiahnutá. Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali klásť najvyšší dôraz na množstvo prijatej soli a preto by mali redukovať jeho príjem. Skvelou alternatívou je dochucovanie čerstvými liečivými bylinkami.
Pri varení neprichádza potrava bezprostredne do styku s vriacou vodou, pretože je varená cirkulujúcou parou. Vlastná šťava potravín stúpa taktiež hore a koncentruje sa na pokrievke. Týmto obehom sú potraviny varené veľmi šetrne, pod bodom varu.
Chuť každého jedla je daná receptom, čerstvosťou potravín i spôsobom prípravy. Umenie spočíva v zachovaní všetkých hodnôt jedla. Nič nemôže viac spĺňať tieto požiadavky, ako varenie v pare.
Zároveň umožňuje prípravu rôznych jedál súčasne. Pri varení v pare sa zachováva prirodzená chuť jedál, ich štruktúra, aróma a farba. Naparovacie nádoby sa môžu naraz použiť až dve, kde do spodnej dávame vždy tuhšie suroviny( mäso) a do hornej jemnejšie suroviny ( zelenina, ryba, cestoviny). Zásadou je mať vždy v hrnci pod parákom dostatok tekutiny, z ktorej sa vytvára dostatok pari na varenie.
Varenie v naparovacom sete je veľmi jednoduché.
Voda v hrnci, na ktorom je umiestnená naparovacia nádoba, musí stále vrieť a nesmie sa dotýkať potravín uložených v sklenom parnom systéme. Voda sa môže dochutiť rôznymi prísadami alebo aj napr. kosťou ( v prípade varenia polievky). Do sklenej nádoby neukladajte potraviny príliš tesne, aby bol zaistený optimálny prívod pary. Doba varenia je rôzna. Záleží na tom, či je jedlo v celku alebo v malých kúskoch. V prípade použitia dvoch naparovacích nádob, doba varenia v hornej je dlhšia ako v spodnej, preto dávajte do spodnej vždy väčšie kusy a potraviny s tuhšou konzistenciou.
Inšpirujte sa nápadmi z Archívu Dámskeho Klubu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14057/147138#236
Technické parametre
- borosilikátové sklo
- je vhodná na vnaparovaciu nádobu s priemerom 24 cm a na 7l-ový tlakový hrniec
- vhodná do umývačky riadu
- priemer 24 cm
- výrobca: AMT Gastroguss
Približné doby prípravy zelenín a ovocia v pare
Brokolica | 15-20 min |
Cuketa | 15-20 min. |
Fenikel | 15-20 min. |
Hruška | 10-15 min. |
Jablko | 10-15min. |
Kaleráb | 20-25 min. |
Karfiol | 15-20 min. |
Kel | 25-30 min. |
Kukurica | 55-60 min. |
Mrkva | 20-25 min. |
Paprika | 10-15 min. |
Pór | 15-20 min. |
Šampiňóny | 15-20 min. |
Špargľa | 30-40 min. |
Zelené struky | 25-35 min. |
Zemiaky | 20-25 min. |
Približné doby prípravy mäsa
Hovädzia údenina | 8-13 min. |
Jahňací rezeň | 25-30 min. |
Kurací rezeň | 25-30 min. |
Morčací rezeň | 25-30 min. |
Párky | 8-10 min. |
Teľací rezeň | 30-35 min. |
Približné doby prípravy rýb a morských plodov
Garnela | 15-20 min. |
Kalamáre | 20-25 min. |
Kapor | 15-18 min. |
Langusta | 30-35 min. |
Losos | 15-18 min. |
Mušle | 30-35 min. |
Pstruh | 18-25 min. |
Tuniak | 25-30 min. |